V ostře sledovaném derby uspěl Zábřeh. Oživil tak šance na záchranu

21.5.2018

Už za normálních okolností by fotbalové derby mezi Zábřehem a Velkými Losinami poutalo velkou pozornost. Nedělní klání ale mělo o to větší nádech, že se oba celky pohybují na hranici sestupu z přeboru Olomouckého kraje. Každý bod se cenil zlatem, čemuž odpovídal i průběh mače.

Fotbalisté Zábřehu zvládli důležité derby s Velkými Losinami. Rozhodovat ho musely až penalty.Foto: Deník / Martin Schwarz

Matematika hovořila jasně. Pokud chtělo Sulko pět kol před koncem soutěže zabojovat o naději na záchranu, potřebovalo nutně vyhrát. Velké Losiny zatím zůstávají mimo pozice znamenající sestup, leč i pro ně mají body nemalý význam. Rozestupy ve spodních patrech pořadníku jsou nadále minimální.

„Myslím, že Velké Losiny přijely s vědomím toho, že každá jejich ztráta znamená naše částečné dotáhnutí se,“ měl jasno zábřežský trenér Jaroslav Appl. „Kdyby u nás Sokol ztratil všechny body, mohl se namočit do bojů o záchranu. Očividně si jeli pro bod.“

Hostující lodivod Jiří Míka jeho slova jen potvrdil. „Chtěli jsme minimálně bod. Cílem bylo na soupeře čekat v bloku. Moc fotbalové krásy jsme nepředvedli, až později přišly nějaké brejky. Bohužel se nám je nedařilo proměňovat,“ mrzelo ho.

Většinu úvodního poločasu projevovali větší aktivitu na míči domácí. Často se pohybovali kolem velkého vápna Velkolosinských. Hned ve 2. minutě jim však pořádně zatrnulo. „Přečkali jsme na začátku stoprocentní příležitost soupeře. Stejně tak chvíli po výměně stran nás skvěle podržel brankář Toman,“ oddechl si Appl.

Spokojené jsou obě strany

Ačkoli necelé čtyři stovky diváků nesledovaly nudnou partii, branek v normálním hracím čase se nedočkaly. Hvizd rozhodčího do píšťalky po 90 minutách znamenal, že vítěze regionálního derby určí až dovednostní disciplína v podobě penalt.

V ní si vedl lépe Zábřeh, který rozstřel ovládl poměrem 5:4. „Jestli jsem před dvěma týdny litoval ztráty bodů s vedoucím Lutínem po penaltách, tentokrát dva body proti Losinám beru všema deseti,“ bilancoval Jaroslav Appl.

Spokojenost panovala, navzdory prohře, i na druhé straně barikády. „Dobře jsme to odbránili, za což jsem rád,“ těšilo Jiřího Míku. „Každý zisk z venku se cení, kluci navíc hráli s velkým nasazením. Když jde o udržení ligy, tak nejde předvádět moc fotbal na krásu.“

Situace v suterénu tabulky krajského přeboru je na sklonku soutěže pořádně zamotaná. Sulko poskočilo díky vítězství na dvanácté místo. Ani to však v konečném součtu nemusí zaručovat záchranu. Velké Losiny sice jsou sedmé, jenže pouze s pětibodovým náskokem na Zábřeh.

„Nic neslavíme, bojujeme dál,“ burcoval trenér Sulka. „Rádi bychom aspoň dva z posledních čtyř zápasů vyhráli, ale ani to nemusí stačit, takže uvidíme,“ zakončil lodivod domácího kádru.

FK Sulko Zábřeh – TJ Sokol Velké Losiny 1:0 (0:0), 5:4 po penaltách

Rozhodčí: Machala – Sedláček, Foral. ŽK: Lepka, Žanda, Okleštěk, Sládek – Gargulák, Žák. Diváci: 365.
Zábřeh: Toman – Lepka, Schwab (46. Tareš), Žanda, Král, Okleštěk, Michal Sitta, Laštůvka, Šincl (77. Maistryzsin), Sládek, Marek Sitta. Trenér: Jaroslav Appl.
Velké Losiny: Hatala – Rýznar, Gargulák, Kocourek, Zatloukal, Kupčík, Bureš, Nýdecký (83. Žák), Kováč (89. Kobza), Žídek (79. Mičunda), Pecháček (66. Trunkát). Trenér: Jiří Míka.

Copyright © 2021, SK SULKO Zábřeh