Zábřeh změní trenéra. Loučil se dramatem a penaltovou výhrou

18.6.2018

Ještě tři minuty před koncem to vypadalo, že Sulku rozlučka s fotbalovou sezonou nevyjde. Dolany na severní Moravě vedly 2:1 a kráčely k tříbodovému vítězství.

Zábřežský stadion ale dostal do varu vyrovnáním na poslední chvíli František Čulík. Domácí si pak došli pro výhru po penaltách.

Zábřeh ani jeho soupeř neměl nůž na krku. Vzhledem k tomu, že z přeboru Olomouckého kraje sestoupí pouze dva nejhorší mančafty, mohli účastníci nedělní partie zůstat v klidu. Ale že by duel postrádal nasazení? Vůbec ne, naopak. Hlavně domácí činili vše pro páté vítězství za sebou.

„Nálada byla rozlučková, ale musel jsem ji krotit,“ přiznal trenér Zábřehu Jaroslav Appl. „Po dohodě nepřijeli na zápas Sládek a Král, což jsou stabilní hráči základního kádru, takže dostali příležitost další. Naštěstí díky dorostencům máme poměrně širokou sestavu.“

Domácí prchli do trháku v 11. minutě, kdy tribuny rozjásal Martin Lepka. Ten po rohu Oklešťka nasměroval míč do sítě krásnou hlavičkou. Jenže sok s odpovědí nečekal dlouho. Za okamžik bylo vyrovnáno a před odchodem na přestávku Dolany dokonce vedly, prosadil se Lukáš Hrabálek.

„Museli jsme si něco k výkonu říct v kabině, zbytek prvního poločasu byli naši kluci horším týmem,“ nekličkoval Appl. „Nejspíš to pomohlo, ve druhé půli jsme soupeře tlačili a chvíli před koncem zápasu vysunuli stopera Martina Lepku.“

Což se později ukázalo jako dobrý tah. I díky němu Sulko dotáhlo dramatickou bitvu k pokutovým kopům. František Čulík doběhl jako první k odraženému míči a usměrnil jej za brankáře Chlandu.

Appl jako trenér skončí

„Divákům jsme nabídli snad největší možné drama,“ usmíval se zábřežský lodivod. „Penaltový rozstřel byl hezkou třešničkou na dortu. Jednu z nich prováděl i náš gólman Lukáš Toman, který si zahrál v poli, do branky dnes šel netradičně Tomáš Kulíšek. Nicméně i on si kopnul penaltu,“ vysvětloval Appl. Jeho svěřenci ovládli pokutové kopy 6:5.

Hráči Zábřehu zvítězili v závěru ročníku pětkrát v řadě, díky tomu zakotvili na konečném devátém místě. S náskokem dvanácti bodů utekli sestupovým příčkám, které je většinu jara strašily. Jen o bod více získaly v celkovém pořadí nedaleké Velké Losiny.

Sulko zároveň přichází o současného trenéra. Jaroslav Appl připustil, že na lavičce Zábřehu dále působit nebude a žezlo předá nástupci.

„Trénoval jsem tři roky a sedím jako předseda klubu na dvou židlích, je to vyčerpávající a příležitost dám někomu jinému,“ zakončil.

O Applově nástupci už Sulko jedná.

SK Sulko Zábřeh – FC Dolany 3:2 po penaltách (1:2), penalty 6:5

Branky: 11. Lepka, 87. Čulík – 17. Smíta, 45. Hrabálek. Rozhodčí: Motal – Habermann, Foral. ŽK: Pekař (Dolany). Diváci: 268.
Zábřeh: Kulíšek – Lepka, Schwab (59. Ratiborský), Žanda, Okleštěk, Michal Sitta, Maistryzsin, Laštůvka, Šincl (53. Čulík), Marada, Marek Sitta (46. Toman).
Dolany: Chlanda – Kubeček, Jíša, Kvapil, Pírek (59. Toyomane), Liška, Hrabálek (78. Hradil), Pekař, Smítal, Grézl, Doubrava.

Copyright © 2021, SK SULKO Zábřeh