Bohuňovická divočina. Zábřeh rozhodl úchvatným sólem Sitty

15.10.2019

Sedm branek, emoce na obou stranách a drama do závěrečného hvizdu sudího. Bitva sousedů v tabulce krajského přeboru mezi Bohuňovicemi a Zábřehem bavila. Z výhry 4:3 se radovalo hostující Sulko.

„Pro nás trenéry byl ten výsledek nepříjemný a na nervy. Ale divákům se to samozřejmě muselo líbit. Padlo sedm gólů a drama bylo až do poslední minuty,“ usmíval se trenér Zábřehu Jaroslav Rolinek.

Nejhezčí a zároveň klíčový moment celého zápasu přišel v 77. minutě za stavu 3:1 pro hosty. Michal Sitta obral na vlastní polovině v rohu hřiště soupeře o míč a vydal na se na úprk směrem k bohuňovické brance. Zbavil se dalších dvou soupeřů v čele s velezkušeným obráncem Radimem Kopeckým a svoje sólo přes celé hřiště úspěšně zakončil.

„To je taková jeho specialita, on má sílu v rychlosti a ve výbojnosti. Dneska mu to perfektně vyšlo a důležité bylo, že to zakončil gólem,“ chválil kouč Rolinek střelce dvou branek. „Někdy má Míša problém s koncovkou, ale tentokrát dal dva góly, takže s jeho výkonem jsem spokojený.“

Sitta si oslavu krásného gólu užil naplno, doběhl k zábřežské lavičce a předvedl divadelní úklon.

Zábřeh přibližně čtvrt hodiny před koncem vedl s pohodlným náskokem 4:1.

Nováček soutěže z Bohuňovic do zápasu vstoupil odhodlaně, držel míč na polovině soupeře a vypracovával si šance. Jenže inkasoval jako první. „Přijeli jsme sem vědomi si kvality Bohuňovic. Sledoval jsem jejich zápas ve Šternberku, kde hráli výborně. Vycházeli jsme ze zajištěné obrany a chodili do brejků, což se nám dařilo,“ odkryl úspěšnou taktiku trenér Rolinek.

První větší kontroverze nastala při vyrovnávací brance Jana Šmirjáka, kdy hosté vehementně reklamovali faul na brankáře Lukáše Tomana.

Zábřeh pak šel podruhé do vedení a domácí tak byli znovu na tahu. Dočkali se v závěru první půle, jenže vyrovnávací branku rozhodčí neuznali pro ofsajd.

„Tahle situace zápas hrozně ovlivnila. Až uvidím video, tak budu chytřejší, ale to už je druhý neuznaný gól, který nám zkazil zápas,“ litoval trenér domácích Radek Drulák.

Fotbalovou legendu tento verdikt rozpálil doběla. Drulák k pomeznímu sudímu směroval pár ostrých slov, za které byl potrestán žlutou kartou.

Poločas tak domácí prohráli 1:2.

Zábřeh zvládl vstup do druhé půle a okamžitě navýšil náskok na dvě branky. „Nemůžeme dostat hned na začátku druhého poločasu takový laciný gól. Pak už to byla jen otázka, jestli budeme mít dost sil to zvrátit,“ zlobil se trenér Drulák.

Po úchvatném sólu Sitty se zdálo, že domácí už síly na zvrat nenajdou, jenže…

Drama v závěru

Hosté nepohlídali rohový kop a kapitán Aleš Fryčák vstřelil v 80. minutě kontaktní gól. O dalších pět minut později se radoval Radim Dittrich, když míč po závěru ve vápně Zábřehu pomezní rozhodčí viděl již za brankovou čárou.

Následovala další velká vlna nevole ze strany fotbalistů hostujícího celku, především ale bylo zaděláno na parádní drama do posledních sekund.

Kouč Drulák vsadil vše na jednu kartu a ještě před vypršením 90. minuty poslal do pokutového území i brankáře Telíška. Ke gólu ale nevedla ani závěrečná standardní situace a zblokovaná střela jednoho z domácích fotbalistů.

„K vyrovnání moc nechybělo, ale musím uznat, že Zábřeh byl o jednu branku lepší,“ přiznal Radek Drulák. „Vypracovali jsme si méně šancí než oni, Zábřeh hrál na rychlé brejky a my jsme je nedokázali uhlídat.“

Jeho protějšek si takový závěr rozhodně nepředstavoval. „Hodně jsme si to zkomplikovali, dostali jsme dva góly po našich chybách a nabídli domácím ještě šanci na vyrovnáním,“ hodnotil Rolinek. „Dali jsme hezké čtyři góly, takže se nám zápas po téhle stránce vydařil. Mrzí mě akorát trošku naše lajdáckost za stavu 4:1 v náš prospěch.“

Kritika rozhodčích

V nejméně záviděnihodné roli se ocitla trojice rozhodčích. Vyhrocený zápas přinesl řadu sporných situací a arbitři schytávali ostrou kritiku z táborů.

Kouč Rolinek posílal sudí „pískat“ raději kuželky, než fotbal. Trenér Drulák dostal kromě žluté karty za své hlasité výlevy směrem k rozhodčím i výstrahu a hrozilo mu vyloučení z lavičky.

Bohuňovičtí se kvůli neuznané brance ze závěru poločasu cítili hodně ukřivdění. „My se nikam necpeme, žádný cíl v podobě postupu nemáme. Chceme si zahrát fotbal za regulérních podmínek, ale bohužel to někdy není možné. Ale nevymlouváme se, nepláčeme a pojedeme zas vyhrát do Želatovic,“ prohlásil kouč Drulák.

Důležité body

Výhra vynesla Sulku třetí místo v tabulce jen o skóre za druhým Medlovem. Bodů z Bohuňovic si hosté velmi cenili. „Bohuňovice jsou sice nováček, ale na soupisce mají spoustu zkušených hráčů. Já jich tolik nemám, kromě kapitána Oklešťka mám spoustu mladých kluků, kteří vyšší soutěž nehráli,“ porovnával Rolinek.

Sulko si ani v dalších kolech neoddechne. „Máme doma druhý Medlov a jedeme k prvnímu Šternberku. Sešly se nám tři těžké zápasy. První jsme zvládli, tak snad to takhle půjde i nadále,“ přál si Rolinek.

V podobné situaci byly Bohuňovice, které v rychlém sledu narazily zřejmě na tři nejsilnější týmy soutěže. „Medlov jsme dokázali porazit. Ve Šternberku jsme hráli vyrovnanou partii, i když tomu výsledek vůbec neodpovídá. Jsou to kluby, které hrají krajský přebor delší dobu, my si na něj teprve zvykáme. Ale myslím, že 22 bodů je slušný počin,“ zhodnotil situaci Radek Drulák.

TJ Sokol Bohuňovice – Sulko Zábřeh 3:4 (1:2)

Branky: 20. Šmirják, 80. A. Fryčák, 85. Ditrich – 12. a 77. Sitta, 26. Žanda, 47. Lukas. Rozhodčí: Petrásek – Šteier, Kopecký. ŽK: Moj. Fryčák, Šmirják, A. Fryčák, Ditrich – Lepka, Okleštěk, Lukas. Diváci: 260.

Bohuňovice: Telíšek – Machala, Kouřil (76. Opletal), Kopecký, J. Král – Moj. Fryčák (77. Poláček), Ma. Fryčák, Ditrich, A. Fryčák, M. Král (77. Vašenka) – Šmirják (77. Arnold). Trenér: Radek Drulák.

Zábřeh: Toman – Laštůvka, Lepka, Schwab, Žanda, Oklešťek, Sitta, Žák, Paclík (80. Holík), Ratiborský, Lukas (90. Navara). Trenér: Jaroslav Rolinek.

Copyright © 2021, SK SULKO Zábřeh