Když je narušená pupeční šňůra = trenér zábřežských fotbalistů počítá velké ztráty

20.7.2017

Měl by navazovat na bronzový triumf. Fotbalový Zábřeh po zásadní klubové „revoluci“ a první sezóně, která se nesla v úspěšném záchranářském duchu, vydatně proháněl špičku tabulky v krajském přeboru. V nadcházejícím ročníku jej ale nejspíš čekají úplně jiné starosti. Během léta se totiž nevyhne nemalému hráčskému exodu.  Seznam hrozících ztrát je pořádně dlouhý. Puchr má namířeno do ambiciózní Olešnice. Lukas se vrací do Leštiny. Jakeš vyhlíží angažmá v Rakousku. Marada chce místo fotbalu vyzkoušet bojové sporty. Volek zvažuje ukončení kariéry. Stejné myšlenky se honí i v hlavách Němce a Sládka, kteří jsou profesionálními vojáky. Nad Tomanem a Lepkou sviští lasa z jiných klubů, přičemž druhý jmenovaný se zapojí do přípravy divizního Šumperka. „Hráče, co jsou na vážkách, se budu snažit přemluvit k další spolupráci a uvidíme, jak se všechno vyvine,“ vyjádřil se k nepříjemné situaci trenér Sulka Jaroslav Appl. „Nebudu lhát, strašně moc mě to mrzí. Bohužel se nedá nic dělat a musím to brát jako realitu. U kluků, kteří jsou na odchodu, to beru tak, že byli v minulosti ze Zábřeha vyštípáni a jejich pupeční šňůra a srdcový vztah ke klubu byly narušeny. Teď nevidí důvod, proč by mu měli něco vracet nebo dlužit. Může jim být jedno, jak to s ním dopadne,“ zamyslel se Appl. „Musíme všichni zapracovat na tom, aby oddílová příslušnost a identita u odchovanců fungovala. Nejsmutnější je to, že dlouhé roky systematicky vychováváte mládež a potom po produktech vaší usilovné práce snadno sáhnou týmy, které jedou na zcela odlišné bázi. Fotbalová asociace tomu ještě napomůže takzvaným Přestupním obdobím bez souhlasu mateřského klubu,“ postěžoval si zábřežský kormidelník. „Zařídíme se stejně jako před dvěma lety. Do mužského áčka posuneme více dorostenců a hráčů z vlastní líhně a zkusíme se o příslušnost v krajském přeboru porvat. Víme, že to nebude jednoduché, ale je to výzva. Každý z nás pro to musí udělat maximum,“ burcoval Jaroslav Appl.
Zábřeh dokončil minulé soutěžní období výšlapem na stupně vítězů. „Povedený ročník ukázal, že boj o záchranu v předešlé sezóně mužstvo stmelil. Po dobré letní přípravě jsme se celý rok pohybovali mezi nejlepšími mančafty a byli pro ně silným konkurentem. Třetí místo považuji za úspěch,“ ohlédl se zpátky hlavní lodivod. Nejvíce ho potěšila týmová atmosféra a narůstající pohoda, která při produktivním putování panovala.
Oprávněnou spokojenost pokazily množící se zprávy odhalující plánované odchody důležitých postav mužstva. Podepsaly se také pod to, že zábřežský fotbal nekývl na zajímavou svazovou nabídku. „S hráči jsme o možném postupu do divize diskutovali a tuto možnost zvažovali. Odmítli jsme ji z racionálních důvodů,“ prozradil Appl. „Hráčská obměna se zařazením spousty našich mladíků do kádru je motivací nejen pro ně samotné, ale pro celý realizační tým a vedení klubu,“ stál si za svým trenér, jenž si své ovečky sezval na desátý červencový den.
Bílomodří se budou chystat na působení v soutěži, v níž se snížil počet družstev z šestnácti na čtrnáct. „Nechápu to. Nejvyšší třída v kraji a má nejmenší počet účastníků?“ kroutil zábřežský vůdce nevěřícně hlavou. Že se jeho svěřenci nově potkají i s Dubickem, ho nechává naprosto klidným. „Bude to pro nás soupeř jako každý jiný. My se budeme soustředit hlavně sami na sebe,“ ujišťoval bez emocí.

Copyright © 2021, SK SULKO Zábřeh